Zakaj vgraditi plin?

Odgovori na pogosta vprašanja

Vprašanja in odgovori glede predelave avta na plin

Kaj je LPG?
LPG (Liquefied Petroleum Gas) je mednarodna kratica za avtoplin. V slovenskem jeziku se uporablja tudi kratica UNP (Utekočinjeni Naftni Plin)

V katera vozila je možno vgraditi avtoplinski pogon?
Avtoplinski sistem je možno vgraditi v  vsa vozila z bencinskim  ter dizelskim motorjem.

Koliko prostora izgubim v svojem prtljažniku z vgradnjo plina?
Avtoplinski rezervoar je možno vgraditi v prostoru za  rezervno gumo tudi pod vozilom (zunanja pozicija gume ) (torodijalni rezervoar) . V primeru torodijalnega rezervoarja na mestu rezervnega kolesa, ostane prtljažni prostor nezaseden. Pri valjastem rezervoarju pa je izguba velikosti prtljažnega prostora odvisna predvsem od velikosti prtljažnega prostora. V povprečju to znaša nekje okrog 30%.

Ali z vgradnjo plina vozilo zgubi na hitrosti oz. ali so zmogljivosti vozila manjše?
Pri plinasti fazi  avtoplinskega sistema so izgube zelo nizke. Pri sami hitrosti ni zaznati razlik, medtem ko na moči vozilo izgubi cca 5%. Pri tekoči fazi avtoplinskega sistema pa razlik med vožnjo na bencin ali plin ni.

Ali moram po vgradnji opraviti homologacijo vozila?
Po vsaki predelavi vozila, je potrebno opraviti homologacijo in tako velja tudi po vgradnji avtoplinskega sistema. Homologacijo vam  opravimo mi .

Kakšna je kvaliteta naprav, ki se vgrajujejo v vozilo?
Podjetja katere zastopamo so priznani v svetu. Imajo certifikate kakovosti ISO 9001:2008. Sisteme katere vgrajujemo mi, so  vrhunske kvalitete.Vsi sistemi so ustrezno homologirani in vgrajeni s strani usposobljenih oseb.

Zaradi toplote raste pritisk, ko je avtomobil na soncu. Ali lahko pride do eksplozije?

Avtoplinski rezervoar je narejen iz jekla in je kar do 20 krat močnejši od bencinskega rezervoarja kateri je običajno iz plastične mase. Testiran je pri tlaku 30bar in ga je mogoče napolniti 80%. Ostalih 20% pa je namenjeno raztezanju tako, da ni nevarnosti eksplozije. Glede na to, da je avtoplinski rezervoar testiran pri tlaku 30bar, to pomeni, da tudi če bi bil rezervoar napolnjen 100%, ni bojazni za eksplozijo, ker ima rezervoar nameščen tako imenovani multiventil, kateri ima nalogo, da v primeru preobremenitve rezervoarja le ta tega razbremeni. V primeru, da pride do predrtja rezervoarja in posledično do vžiga plina, le ta gori v usmerjenem plamenu, medtem ko se pri bencinu le ta razlije po celotni površini in tako zajame celotno vozilo.

Ali se v vozilu občuti neprijeten vonj?

Če je v vozilo vgrajena avtoplinska naprava, katero je vgradila usposobljena  oseba ter jo vgradila v skladu s predpisi, potem ni bojazni, da bi se v vozilu občutil neprijeten vonj.

Kako pogosto je potrebno servisirati in kontrolirati naprave v avtomobilu?

Servisi avtoplinskih naprav (sistem plinaste faze)se opravljajo na prevoženih 30.000km . Takrat se zamenja filter plinaste faze in tekoče faze ter pregleda delovanje sistema.PRI SISTEMU TEKOČE  FAZE LIQUIDSI   SERVISNIH INTERVALOV NI .

Zakaj se ne proizvajajo avtomobili s pogonom na avtoplin?
V nekaterih evropskih državah kot so Francija, Italija, Nizozemska in Anglija proizvajalci avtomobilov izdelujejo avtomobile s pogonom na avtoplin že v serijski proizvodnji. Vendar pa je v teh državah avtoplin razširjen že vrsto let.

Ali lahko pozimi pride do problemov pri vžigu avtomobila?
Pri novejših sistemih teh težav ni zaznati. Tudi ponudniki avtoplina pa v zimskih mesecih ponujajo mešanico avtoplina (propan-butan) z večjo vsebnostjo propana kot v letnem obdobju. Ker ima propan boljše karakteristike pri nizkih temperaturah, se vožnja na avtoplin tudi v zimskih obdobjih praktično ne spremeni. So pa sistemi narejeni tako, da se vozilo vedno zažene na bencin in avtomatsko preklopi na avtoplin, ko so izpolnjeni vsi pogoji.

PRI TEKOČI FAZI LIQUIDSI NI NOBENIH TEŽAV NEGLEDE NA RAZMERJE PLINA(PROPAN/BUTAN)

Kakšen je doseg avtomobila z enim polnim rezervoarjem plina?
Doseg avtomobila z enim rezervoarjem avtoplina je odvisen od velikosti rezervarja ter od povprečne porabe avtoplina. Običajno se poraba avtoplina v primerjavi z bencinom poveča za 10%. To pa gre pripisati dejstvu, da je avtoplin manj kaloričen od bencina. Potrebno pa je tudi vedeti, da se po vgradnji avtoplina brez problema peljemo tudi na bencin, tako da je s te strani domet lahko še daljši kot pred vgradnjo.

Zakaj se pri polnjenju rezervoarja do maksimuma pretok plina zaustavi sam, preden je napolnjen do konca in ali je mogoče, da na različnih črpalkah, natočimo različno količino plina v rezervoar? 
Ker so avtoplinski rezervoarji narejeni tako, da se lahko polnijo do 80%. Glede na to, da so avtoplinske črpalke oziroma cisterne z avtoplinom postavljene zunaj, lahko pride do razlike o količini natočenega avtoplina v rezervoarju. Vendar pa ponudniki avtoplina upoštevajo tudi temperaturne razlike, tako da uravnavajo števce o količini pretočenega avtoplina.

Kje se polni avtoplin?
Pri nas je že preko 90 avtoplinskih črpalk.

Kako dolgo traja instalacija sistema?
Povprečni čas trajanja instalacije avtoplinskega sistema je od enga do tri dni, odvisno od avtomobila.